donderdag 18 april 2013

Living in America part 1: School

Hier dan een eerste bericht over ons verblijf in Amerika. Het eerste deel gaat over school, daar gingen de meeste stemmen naar toe. :-) 

Onze meiden van 11 en 6 jaar gaan hier in Covington naar de lagere school, dit is Covington Elementary.

De lagere school begint om 9.30 uur, om 15.38 uur is school afgelopen. Om 9 uur stappen de meiden dus in dé gele schoolbus, hiervoor zijn er speciale "bus stops", plaatsen waar de kinderen verzamelen en veilig kunnen wachten op de schoolbus. De vreemde eindtijd heeft te maken met het aantal uren dat de school moet maken en de school bussen die nog moeten arriveren bij school. De meiden vertrekken dus om 8.45 uur van huis en zijn rond 16.00 uur weer terug. Redelijk lange dagen, aangezien ze ook niet thuis eten, maar op school.Dé gele school bussen!

Kinderen gaan hier eerst naar pre-school (peuterspeelzaal), daarna naar Kindergarden (in NL de kleuterklassen). Grootste verschil met de kleuters hier ten opzichte van NL is dat ze in de VS al beginnen met lezen in de kleuterklas, terwijl dat in NL pas echt vanaf groep 3 begint. Daarin begon Annelieke dus al met een achterstand (afgezien van dat ze geen woord Engels sprak in het begin).

Vanaf de 1st grade (groep 3) krijgen de kinderen ook "math" (=rekenen). Het is alweer even geleden dat onze oudste in groep 3 zat, maar ik kan me niet herinneren dat ze al sommen maakten boven de 100... Dat doen ze hier dus al wel!! Ook moet ze af en toe al een breuk opschrijven!!! Daarin zijn ze dus wel verder dan in NL.

Vanaf de 1st grade krijgen de kinderen ook huiswerk mee. Naast dat de kinderen iedere dag een half uur moeten lezen, krijgen ze 5 pagina's (10 kantjes) aan rekenen mee, hier mogen ze de hele week over doen. Af en toe zit er ook nog een schrijfopdracht bij. Persoonlijk vind ik dit best veel!! Maar hier in de VS weet men niet anders... 

Sannemarijn (11 jaar) zit in de 5th grade (= groep 7). Ook hier zijn ze weer verder met sommige dingen. Vooral rekenen is best pittig af en toe. Ze moeten sommen maken die in NL pas aan bod komen op de middelbare school. En hoewel mijn man erg goed in wiskunde is, had hij ook even tijd nodig om deze sommen op te lossen.

Daarnaast krijgen ze vanaf 5th grade ook science, een soort combinatie van scheikunde/ natuurkunde/ biologie.

In de 5th grade krijgen ze iedere dag huiswerk mee, bestaande uit rekenen en regelmatig een flinke schrijfopdracht. Ook in de 5th grade moet iedere dag een half uur worden gelezen, hier moeten ze later weer een verslag over schrijven.

Verder hebben ze regelmatig PE (= gym), dit doen ze hier in hun gewone kleren en schoenen... bah... Er wordt ook veel buiten gegymd, dan moeten ze track doen, flinke rondes om het grote veld lopen.

Verder worden er regelmatig extra activiteiten georganiseerd, zoals een science-fair, een boeken bingo (hier blogde ik al eens over) en speciale informatieavonden. Ook met Halloween werd er een extra feestje gevierd!!!

Nu hebben jullie een beetje een idee over de lagere school hier. Over de andere scholen kan ik niet veel vertellen, aangezien mijn meiden daar nog niet naar toe gaan.De voorkant van de school, waar de bussen ook verzamelen.


Heb je nog vragen?? Stel ze gerust!!! De volgende keet vertel ik een beetje over de Nederlandse school!!

13 opmerkingen:

 1. erg leuk om te lezen, is de taal geen probleem voor je kinderen? of zijn ze tweetalig opgevoed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meiden zijn NL opgevoed, we hebben ze van tevoren wel een beetje geleerd. De jongste moest bijv. de kleuren in het Engels kunnen zeggen en tot 15 kunnen tellen. Voor haar was het in het begin erg moeilijk, maar beide meiden spreken het nu erg goed. De oudste kreeg afgelopen week het 'compliment' dat ze niet konden horen dat ze Nederlandse is, ze dachten gewoon een Amerikaans meisje!!

   Verwijderen
  2. Knap zeg! Hebben ze straks al wel een voorsprong in Nederland!

   Verwijderen
 2. Leuk om te lezen. Het zal wel lastig zijn geweest in het begin voor je kinderen. De overgang naar de Nederlandse school zal straks wel makkelijk zijn. Pittig voor jou ook om het allemaal op te vangen.

  Mijn een na jongste maakt ook van die lange dagen (van 8:00u tot 15:45u, maar gelukkig mag hij binnenkort gewoon naar school.

  Liefs, Evita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk om te lezen Elise, een hele verandering voor jullie en ook straks weer als je terug komt naar Nederland.
  Aangaande wat er in Boston is gebeurd, merken jullie nog wat van extra beveiliging ?
  Fijne dag :-)
  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk om te lezen maar dat klinkt wel pittig voor je meiden. Straks in NL zullen ze weer een voorsprongetje hebben denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuk stuk! Ik dacht altijd dat school in Amerika 'makkelijker' was maar dit klinkt inderdaad pittig! Wat knap van je meiden!!!

  Fijne dag alvast! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen Elise en je meiden zullen wel een voorsprong hebben op school terug in Nederland dat is wel fijn voor ze, want het zal wel terug even wennen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat een fijn verslag om te lezen , heel interessant.
  En wat een verrijking voor je meiden , dat kunnen ze weer fijn gebruiken in hun leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tof om te lezen zeker omdat ik ook juf ben!
  Amai, ik beklaag de kinderen wel een beetje, ik vind dat ze bij ons al zoveel moeten kunnen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk verslag over jullie leven in de VS. Het zal straks weer wennen zijn voor jullie als je weer in Nederland bent.
  Ik ben nieuwsgierig naar de Nederlandse school!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat was dit leuk om te lezen. Vreemd dat ze daar zoveel verder staan. Vind dat ze hier al veel moeten kunnen (de oudste hier heeft vorige maand een 'examen' moeten afleggen voor de kleurterklasjes te mogen verlaten) en daar kunnen 6jarigen al een pak meer als hier!
  Het zal wennen zijn voor jouw kids om terug naar de Nederlandse school te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik vind het leuk om je reactie te lezen!